האם דרושים רק גברים או שלא?
יש הבדל בין משרות דרושים למשרות דרושות. לכאורה ההבדל לא נראה לעין כשאנחנו קוראים מודעת דרושים אך ההבדל מורגש ביותר כאשר מועמדת נכנסת לחדר עם מראיין. כאשר מעסיקים מפרסמים מודעת דרושים הם מחויבים על פי חוק לפרסם מודעה שוות הזדמנויות לשני המינים אך בפועל המשרות עצמן מכוונות לגברים או לנשים, ברובן.
כשמגיעה בחורה לראיון עבודה (וכן, אני מדברת מניסיוני האישי) והיא בשנות העשרים שלה מתחילה מסכת שאלות אישיות חודרניות ומביכות: “האם יש לך בן זוג קבוע?” “כן , יש לי” “והאם את מתכננת ללדת ילדים בשלוש שנים הקרובות?” “לא נראה לי..”
השאלות הללו חותרות להבנה להודאה האם בן זוגי ואני מתכננים את הרחבת המשפחה בקרוב. השאלות נובעות מתפיסה חברתית- מסורתית שאישה בשנות העשרים הפוריות שלה צריכה ללדת ילדים ולהיות אמא. ומה אם אני לא רוצה להיות אמא כרגע? ואם אני רוצה בשלב זב של חיי לפתח קריירת ענק שתכניס לי משכורת עתק?
לשאלות אלו אין מענה ברור כי ניכר ששוויון הזדמנויות מלא אין. לפי הנתונים של הלשכה לסטטיסטיקה בישראל, גברים מרוויחים בממוצע יותר מנשים, כשאומרים שגברים מרוויחים יותר מנשים מדובר בנשים וגברים בעלי אותו מקצוע, אותן שנות לימוד שעבודים לפי משכורת גלובאלית, אז ממה נובע ההבדל? האם בגלל היותה של האישה “יכולה ללדת” ערכה יורד? ואיך ניתן לגבור על תפיסה סטריאוטיפית זו?
כדי לעבור את מכשול המין אנו צריכים לבטל אותו כלא היה לעניות דעתי. כשנשים ניגשות לראיון עבודה, לאחר שפנו במודעת הדרושים וכבר זימנו אותן לראיון, אל להן ליפול או יותר נכון להיכנע ללחצים חברתיים ולהתפתות לבוא בלבוש “נשי” כגון: חצאיות קצרצרות, מחשופים נדיבים, גופיות וכדומה. לבוש יזכיר למראיין (במידה והוא זכר או נקבה זה לא משנה ) את היותך אישה וכנראה שתקבלי נקודה שחורה על כך. עדיף ללבוש בגדים צנועים, אני לא אומרת שצריך להסתיר את נשיותך לגמרי, אלא לטשטש אותה במקצת.
יש מונח בפסיכולוגיה חברתית שנקרא “תקרת זכוכית”, מונח זה מתייחס למחסום בלתי נראה שעד אליו נשים יכולות להגיע במקום העבודה ולאחריו, רק גברים מגיעים. אל תתני לגברים להגיע למקומות שאת רוצה להגיע. ניתן לשלב עבודה עם חיי משפחה גם אם תגיעי לעמדות בכירות. יש דוגמאות מפורסמות ולא מפורסמות של נשים שעשו זאת, אז אם הן הצליחו למה שאת לא?! אל תשללי מראש משרות שאת חושבת שידרשו ממך לתת מעצמך ומקומות שתוכלי להתקדם בהם. אומנם דרוש להם גבר אך תוכלי לשנות את דעתם ללא קושי על ידי דיבור רהוט וקולח, ובאמצעות הגדרת שאיפותיך לקידום ותחרותיות במקום העבודה. כמו כן, חשבי מדוע כראי למעסיק לקחת אישה על פני גבר. כשתבואי לראיון העבודה, אל תאמרי לו זאת במפורש, אך תוכלי תמיד לרמוז.
אז בנות, לא להתעצל ולפתוח את עיתון הדרושים הבא ולחפש עבודה!
פורסם ע”י אליאור ט.
מצאת שגיאה בעמוד זה? יש לכתוב תגובה בתחתית העמוד זה!