האתרים הקדושים על הר הכרמל
הגנים הבהאים
אחד מהאתרים הבולטים ביותר על הר הכרמל נמצא בחיפה והוא – הגנים הבהאים. המקום השני בקדושתו לדת הבהאית העולמית. כמעט אין ישראלי שלא מכיר את הגנים היפים הללו, גם אם הוא לא ביקר שם מעולם. בשביל תיירים, ביקור בארץ כמעט תמיד יכלול ביקור בגנים אלו. לא קדושת המקום מושכת אותם כי אם חוברות התיירים שעל כריכת רובם מתנוססת תמונת הגנים.
אז לכולם ידוע כי על הכרמל יש מקום הקדוש לדת הבהאית, אבל האם ידעתם שיש על ההר מקומות קדושים לעוד 4 דתות נוספות?
מערת אליהו
מערת אליהו היא מקום נוסף בעל קדושה הנמצא על הר הכרמל ומיקומה למרגלות “סטלה מאריס”. התקופה בה התנבא אליהו אל העם הייתה מקבילה לתקופת כהונתו של אחאב כמלך ישראל. אחאב נחשב כאחד המלכים החוטאים אשר הביא עבודה זרה לממלכה ומימן כוהנים זרים.
בשל היותו חוטא, אליהו הנביא מתנסח פעם אחר פעם בגנותו של אחאב ומעביר עליו ביקורת בפומבי מה שמביא לרדיפת אחאב אחר אליהו. במצוות ה’ בורח אליהו אל עבר הירדן ובהמשך לאזור צידון שבלבנון היום. על פי המסורת, בעת תקופת בריחתו מאחאב מגיע אליהו גם אל מערה זו בכרמל ומסתתר בה זמן מה.
כיום נוהגים לפקוד את המערה מאמינים יהודים ונוצרים (שכן אליהו קדוש גם בנצרות). אליהו הנביא נחשב גם קדוש לאסלאם אך את המערה לא נוהגים לפקוד מאמינים מוסלמים. נהוג להדליק נר במקום ולעתים ניתן לראות שבין סדקי המערה נתחבו פתקים ובהם בקשות שונות, ממש כמו בכותל.
אלמוח’רקה
אלמוח’רקה הוא אתר בדרום מזרח הכרמל הידוע גם בשמו “קרן כרמל”. גם לאתר זה ישנו קשר לסיפור אליהו הנביא ועל כן הוא בעל קדושה כלשהי לשלוש הדתות (אסלאם, יהדות, נצרות) על אף שככל הנראה חשיבותו הרבה ביותר היא לדת הנוצרית. מי שנתן למקום את שמו הנוכחי אלמוח’רקה (מקום השריפה) היו למעשה המוסלמים ובכך שימרו את הסיפור המקראי שעל פי המסורת אירע במקום זה.
לאחר מנוסתו של אליהו מהמלך אחאב הוא שב אל האזור ומתמודד עם נביאי העבודה הזרה – נביאי הבעל. מטרתו של אליהו היא להראות לציבור, לנביאי הבעל ולמלך אחאב את כוחו של אלוהי ישראל ובמבחן אשר נערך בין נביאי הבעל לבין אליהו, בו אליהו קרא לאלוהי ישראל לשרוף עולה ללא שימוש באש על ידי אליהו. מעשה השריפה הוא שנתן בעתיד את השם מוח’רקה למקום.
כיום במקום ישנו מנזר מרשים במיוחד אשר מגגו נשקף נופו המרשים של עמק יזרעאל וחלק מהגליל התחתון. המנזר הנוצרי נושא את שמו של אליהו הנביא והנוצרים רואים במקום זה את מקום האירוע של “הוכחת נביאי הבעל” על ידי אליהו.
סטלה מאריס
אתר נוצרי נוסף על הכרמל הוא מנזר הכרמליתים בסטלה מאריס. מנזר יפה ומרשים אשר מולו נופו המשגע של הים התיכון.
מקאם אבו איברהים
מקאם אבו איברהים בדאלית אל כרמל הוא אחד מהמקומות הקדושים לדת הדרוזית הנמצאים על הר הכרמל. כידוע, על הר הכרמל נמצאים שני כפרים דרוזים גדולים – דאלית אל כרמל ועוספיה. שני כפרים אלו בני מאות שנים בודדות אך שרידים של כפרים דרוזים אחרים נמצאים על הכרמל בדמות חורבות עתיקות.
הדת הדרוזית התפצלה מדת האסלאם במאה ה-11 לספירה ובמשך שנים רבות הייתה דת נרדפת. אחד מהמבשרים הראשונים של הדת היה “אבו איברהים” אשר על פי האמונה הדרוזית היה גלגול נשמתו של אליהו הנביא (כיוון שגם האסלאם רואה באליהו הנביא דמות קדושה והדת הדרוזית התפתחה מהאסלאם, אזי גם הדת הדרוזית רואה באליהו הנביא כקדוש).
האתר הקדוש בדאלית אל כרמל המוקדש לאבו איברהים נמצא מעט מערבה מגרעין הכפר הקדום. במקום זה ישנה מערה עתיקה שעל פי האמונה שימשה מקום מסתור לאבו איברהים מפני רודפיו. במאה ה-11, כאשר מבשרים מוסלמים נשלחו אל רחבי האימפריה המוסלמית להפיץ את האמונה הדרוזית, אחד המבשרים הבולטים והחשוב מבניהם, אבו איברהים, נרדף על ידי האוכלוסייה אליה ייעד את דבריו. על פי האמונה, המקום בו בנוי כיום ה”מקאם” היה בעבר מערת המסתור בה הסתתר מבשר הדת הדרוזית – אבו איברהים.
מקאם אבו עבדאללה
בנוסף לנקודה ישנם מספר נקודות נוספות הקדושות לדרוזים על הר הכרמל. אחת מנקודות אלו היא המוחרקה עליה כבר הוסבר וגם מקאם אבו עבדאללה בעוספיה.
בנוסף לאתרים אלו ישנם אתרים נוספים על ההר הקדושים לדתות השונות.
בפרק הבא והאחרון בסדרת הכתבות נעסוק בהמלצה על מסלולי טיולים בכרמל.
מעוניינים לקבל המלצות ליציאה לטבע ועדכונים מהשטח? מוזמנים לבקר באתר של צביקה קלין – עם האדמה.
פורסם ע”י צביקה קלין, מדריך טיולים ומורה דרך
מומלץ לקרוא את 3 החלקים “על הכרמל – טבע ונופים במרחק נסיעה”
חלק ראשון: הכרמל
חלק שני: האתרים הקדושים על הר הכרמל
חלק שלישי: שלושה מסלולי טיולים חובה על הר הכרמל
מצאת שגיאה בעמוד זה? יש לכתוב תגובה בתחתית העמוד זה!