ביו-סטימולנטים VS תוספי דשן כימי בחקלאות
דשנים כימיים אמנם משפרים את היבול בטווח הקצר. אך בטווח הארוך הם מזיקים לקרקע, לאוויר, למים, לאדם ולסביבה כולה. לפניכם כל הסיבות מדוע לעבור עוד היום להזנת צמחים עם ביו-סטימולנטים. בשדות או גינות ציבוריות גדולות בהם הפירות לא נקטפים בתום כל מחזור גדילה, חלקי הצמח נופלים על הקרקע ומעשירים אותה במינרלים ורכיבים מזינים בתהליך מחזורי וטבעי אינסופי. בשדות חקלאים מעובדים שבהם קוטפים את הפירות בתום כל מחזור גדילה לשם מכירתם, הקרקע מאבדת מן המינרלים והרכיבים המזינים האלו. כדי להשלים חסרים אלו נדרשים החקלאים להוסיף לקרקע דשנים.
דשנים כימיים דשנים כימיים הם המצאה מודרנית במונחים היסטוריים. הם הומצאו בתחילת המאה ה-19 ושכוללו עם התפתחותה של הכימיה. תחילה הדשנים הכימיים היו בשימוש נרחב בגרמניה, בארצות הברית, בנורבגיה ובבריטניה ועם הזמן הם התפשטו לכל חלקי העולם והפכו לאמצעי רווח מאוד להעשרת קרקעות במינרלים, לצורך השלמת חסרים ובמטרה לשפר את היבולים. אך אליה וקוץ ובה. דשנים כימיים אמנם משפרים את היבול בטווח הקצר. אך בטווח הארוך הם מזיקים לקרקע, לאוויר, למים, לאדם ולסביבה כולה. זה קורה כי בעת הכנת דשנים כימיים מעורבים תהליכים וחומרים מזיקים שאינם בריאים לקרקע ומאחר ונוצר עומס של מינרלים המנוון את המיקרואורגניזמים שחיים בקרקע.
מבטח מקרוב על הרכב הדשן הכימי נהוג לחלק את חומרי הדישון הכימי ל-2 קבוצות עיקריות: קבוצת המיקרו-אלמנטים ולקבוצת המאקרו-אלמנטים. המאקרו-אלמנטים אלו הם יסודות שהצמח צורך בכמויות גדולות יותר, למשל: חנקן, אשלגן וזרחן. לאחרונה גם סידן ומגנזיום הצטרפו לרשימת המאקרו. יסודות אלו חיוניים במינונים גדולים יותר כי בלעדיהם הצמחים יתקשו להתפתח ולגדול. קבוצת המיקרו-אלמנטים כוללות בין היתר: נחושת, מנגן, ברזל, אבץ, גופרית, מוליבדן, כלור ובורון. יסודות מיקרו אלו נדרשים במינונים קטנים יותר והם מיושמים בהתאם לסוג הגידול, שלב הגדילה, טיב המטבוליזם של הצמחים ובהתאם לצרכים והחסרים הייחודיים שיש בקרקע נתונה. יסודות המיקרו הם תוספי הזנה המיושמים בצורה נקודתית. כך לדוגמה: אבץ ומגנזיום מוסיפים בתקופת הלבלוב באביב ובורון מוסיפים בשלב חנטת הפירות. דשן אורגני: חלופה מנצחת שטובה לכולם עם העלייה במודעות לאיכות הסביבה וההבנה כי שימוש עודף בדשנים כימיים מזיק למרקם האקולוגי העדין שסביבנו, עולם החקלאות החל לגלות עניין רב בדשנים אורגניים. ואכן, נשמע שמדובר בחלופה בריאה יותר מדשן כימי מאחר שבהפקת דשן אורגני משתמשים בפסולת המגיעה מן הטבע. דשנים אורגניים בהחלט יכולים לסייע רבות לעידוד הצמיחה וההבשלה, אך הבעיה עם דשנים אורגניים שהם פועלים בצורה איטית יותר מהדשנים הכימיים, ולחקלאים שתוצרתם החקלאית היא גם מקור הכנסתם – אין את הפנאי להמתין ולחכות עד שהדשן האורגני יתחיל לעבוד. ביו-סטימולנטים, חומרי הזנה אקולוגיים שמאיצים תהליכים טבעיים ביו-סטימולנטים דומים לקבוצת המיקרו-אלמנטים ובכך שהם מיושמים במינונים מזעריים, אך שונים בתכלית בהיותם חומרים ממקור טבעי ואורגני.
הם משפרים את המטבוליזם הטבעי של הצמחים ומזרזים תהליכי הבשלה, פריחה וחנטה טבעיים. הייחודיות של ביו-סטימולנטים באה לידי ביטוי בכך שמדובר בחומרי הזנה המבוססים אך ורק על חומרים טבעיים. למשל אצות ושורשי צמחים, אין צורך ליישם אותם בכמויות גדולות. אפשר להתאים אותם לשלבי ההתפתחות השונים של כל עץ, פרח, שיח וצמח והם למעשה מעוררים לחיים תהליכים טבעיים. כך לדוגמה ביו-סטימולנטים פועלים בסינרגיה מושלמת עם מגוון המיקרואורגניזמים הקיימים בקרקע ובמקום לנוון אותם כפי שקורה עם דשן כימי, הם מעוררים אותם לפעולה כך שהם מתרבים בצורה מואצת ומפרקים את חומרי ההזנה שצריכים להגיע אל שורשי הצמחים במהירות. ביו-סטימולנטים בחקלאות ביו-סטימולנטים נחשבים לתוספי הזנה יעילים במיוחד לדשנים המיושמים בשדות, במטעים, בגידולי מצע מנותק, כרמים ועוד, יהיו אלו דשנים כימיים או דשנים אורגניים. הם מפחיתים את התלות בדשנים כימיים. ניתן ליישם כמויות קטנות מאוד של ביו-סטימולנטים על שטחים חקלאים נרחבים ולכן הם מביאים לחסכון גדול בהוצאות של החקלאי ובד בבד הם מגדילים את התשואות המגיעות מן היבול. בנוסף, יש היום מגוון חומרי הזנה ביו-סטימולנטים כך שניתן להתאים את סוג ההזנה בהתאם לסוג וזן הצמח, לתנאי אקלים ולסוג קרקע.
פורסם ע”י דודיש
מצאת שגיאה בעמוד זה? יש לכתוב תגובה בתחתית העמוד זה!