האתגר שלך: יצירת מוטיבציה פנימית
אתה מתמודד עם בעיה עמוקה – חוסר היכולת להניע את עצמך קדימה. למרות שאתה בעל מודעות חדה והבנה מורכבת של הצעדים והשיטות הדרושים, אתה מוצא את עצמך משותק. משהו בתוכך מרגיש תקוע, עד כדי כך שנראה כאילו שום דבר לא ממש מחזיק בחשיבותו, מה שהופך אותך ללא תנועה. הרצון להשקיע ביעדים שלך מתפוגג. חוסר עקביות זה במוטיבציה מוליד תחושה של חוסר חשיבות ותסכול רב.
מדוע אני מעביר את המסר הזה בצורה כה נוקבת? אלו לא המילים שהייתי בוחר באופן טבעי, אבל אני מכיר את הפעולות הפנימיות של התודעה כאשר אני מתמודד עם מחסור במוטיבציה פנימית. אני זוכר בבהירות את הייאוש והדכדוך העמוק שיכולים ללוות מצב כזה של חוסר מוטיבציה עמוק, וכיצד זה יכול להוליד את המחשבות המאשימות העצמיות הללו.
אמפתיה מניסיון אישי
המילים והמחשבות החמורות שהבעתי בהתחלה לא בהכרח משקפות את המציאות (במיוחד התיאורים המאשימים), אבל מחשבות אלו עולות, והתנתקות מהן יכולה להתגלות כמאתגרת.
אני רוצה שתבינו שאני מזדהה עם המצב הזה כי סבלתי בדיוק מהסוג הזה של סבל. כמי שעוסק בהתפתחות אישית כבר למעלה משני עשורים, הן עבור עצמי והן כמטפל רגשי עבור אחרים, אני מסור לדרך שמאפשרת מוטיבציה פנימית אמיתית. ועדיין, מדי פעם, המחשבות המדכאות צצות בתוכי. חשיבה על משהו לא הופכת אותו אוטומטית לאמת, גם אם המחשבה משכנעת. לכן להטיל ספק במחשבות בצורה בריאה זה אחד הצעדים הכי חשובים.
ניווט בשנים של בלבול
במהלך השנים התמודדתי עם בלבול עמוק בנוגע לנושא הזה. לא הצלחתי לפענח איך להתעמת עם הנסיבות המוזרות האלה: התקדמות מצד אחד תוך הרגשה לכודה מצד שני. למרות שאני מודע לכך שאני לא באמת תקוע, התחושה יכולה להיות משתלטת, וכשהיא הופכת למכריעה, היא משפיעה באופן משמעותי על ההתנהגות והתפקוד.
תגלית משחררת
אני שמח להודיע שבסופו של דבר חשפתי מסגרת מתאימה לטיפול במצוקה זו, והיא מביאה להקלה עצומה. הבנה זו חלחלה בהדרגה, הבהירה וטבעה את המודעות שלי. אני להוט לחלוק את זה איתך, כי ההבנה כיצד ליצור מוטיבציה פנימית נכונה (ולא סתם אובססיה רגעית) יכולה להקל על האשמה עצמית ולשחרר תחושות של ניכור, בדידות, תקיעות וכל סבל אחר.
הרצון למוטיבציה פנימית
כולנו כמהים למוטיבציה פנימית כי לחיות עם דרייב חזק ואנרגיה שופעת זה ללא ספק מהנה ומתגמל. אני מאמין בלהט שזו הדרך האופטימלית לחיות, ושכולנו ראויים לחיים כאלה.
אחד הדברים החשובים שנלמד בטיפול רגשי זה את ההבדל בין דחף לרצון. בעיות מתעוררות כאשר הדחף שלנו עולה על הרצון שלנו. ההבחנה בין דחף לרצון היא חיונית. דחף כרוך בתחושת לחץ להשיג משהו, בעוד שרצון אמיתי פירושו באמת לרצות משהו ללא הלחץ הנלווה אליו. לדוגמה, אם אתה חש נאלץ למצוא אהבה, סביר להניח שאתה פועל תחת דחף, אשר אינו מועיל מכיוון שהוא נושא בנטל הלחץ לתוך מערכות יחסים. באופן דומה, אם אתה חש נאלץ להיות בריא, הלחץ הכרוך בו עלול להפריע לרווחתך.
התגלית: כאב רגשי ומוטיבציה
התשובה שחיפשתי כל כך הרבה זמן הגיעה סוף סוף. המוטיבציה תשגשג כאשר כאב רגשי משתחרר באופן טבעי. כאשר יש בך נטייה לחוות כאב או סבל רגשי, כגון עצב, בדידות, חוסר אונים או חוסר ערך, ואתה מדחיק זאת, ההתנגדות הזו יוצרת לחץ, חולשה ודלדול אנרגיה. כתוצאה מכך, זה הופך להיות מאתגר לחוות מוטיבציה פנימית חזקה. לעומת זאת, כאשר אתה מקבל, מכיר ומעבד את הכאב הרגשי הזה, מאפשר לו לזרום דרכך וללמוד ממנו, האנרגיה והמוטיבציה שלך יעלו באופן טבעי. לכן המפתח האמיתי תמיד יהיה לדעת כיצד להתייחס לכאב שבנו ולתעל אותו לפעולה בונה מתוך רצון אמיתי. במילים אחרות, התרגלנו לחשוב שכאב מוריד אנרגיה, אך עם התייחסות נכונה נדע להפוך את הכאב למוטיבציה פנימית.
זיהוי מוטיבציה אותנטית
מוטיבציה פנימית אמיתית יכולה להתעורר בזמן הנכון ולנבוע ממצב של שלווה פנימית. שאלת המפתח: מתי מוטיבציה פנימית תתעורר באופן טבעי ולא מתוך שכנוע עצמי או מניפולציה? בנקודת המבט שלי, מוטיבציה פנימית אמיתית ומתמשכת שזורה בשלווה פנימית. בעוד שמישהו עשוי להפגין דחף עצום לחיים, לשדר אנרגיה אין סופית לאורך היום כלפי חוץ, זה לא בהכרח מעיד על מוטיבציה פנימית יציבה. אם אנו מונעים על ידי לחץ ציפיות ודרישות מאיימות, אולי נפגין אנרגיה גבוהה באופן זמני, אבל בסופו של דבר, נתיש את עצמנו.
נתיב קדימה
כשאני מוצא את עצמי חסר מוטיבציה פנימית מהותית, אני מכיר בחשיבות של חקר הכאב הרגשי שאני חווה. במקום להתחמק, אני מתקרב אליו, מבקש ללמוד ולצמוח מהניסיון.
מוטיבציה פנימית אותנטית, כפי שאני מבין אותה, אינה כפתור קסום שמשנה את חיי האדם באופן מיידי. במקום זאת, הוא מהווה תהליך עמוק ואותנטי של חיבור עצמי המושרש בהקשבה, כנות, רגישות וחמלה. תכונות אלו מחזקות את יכולתו של האדם לפעול בנחישות, ולא מתוך אימפולסיביות אבל מתוך שלווה פנימית.
תודה לך על תשומת הלב. אם יש לכם שאלות בנושא זה, מוזמנים לפנות אליי לטלפון 0524871100. בברכה, אביב עוז, מטפל רגשי.
פורסם ע”י עוז אביב – מטפל רגשי
מצאת שגיאה בעמוד זה? יש לכתוב תגובה בתחתית העמוד זה!