בניית בית פרטי – איך לבחור אדריכל
בחרתם לבנות את הבית בעצמכם? בעל המקצוע הראשון שחשוב לגייס לפרוייקט הוא אדריכל (או בשמו הלועזי – ארכיטקט). אדריכל הוא האיש שיתכנן את ביתכם, הוא זה שיקבע איך יראה הבית ועד כמה יהיה לכם נוח ונעים לשהות בו, לכן חשוב לבחור אדריכל שיוכל לתרגם את טעמכם האישי ליצירה ששמה בית.
השלב הראשון במציאת אדריכל הוא החיפוש. אם יש לכם המלצות מקרובים מה טוב, אך בכל מקרה רצוי לחפש גם באינטרנט , בעיקר באינדקסים, באתרי אדריכלות ובאתרים של מעצבים שונים, שם תוכלו למצוא פרטים ראשוניים על האדריכל ומוצגות בדרך כלל עבודותיו הקודמות.
בקשו לראות פרוייקטים קודמים. חלק משיטת בחירת אדריכל הוא בקשה לראות פרוייקטים קודמים שלו, אצל הלקוחות שהוא תכנן את ביתם. מומלץ מאוד להגיע בעצמכם לשניים או שלושה בניינים שהוא תכנן. גם אם אין לכם שום מושג בעיצוב, בחנו את רמת התכנון של הבניין, האם הלקוחות היו מרוצים מהשירות שאותו אדריכל נתן להם ובעיקר נסו להבחין האם סגנון העיצוב מתאים לכם, האם הוא קולע לטעמכם האישי ויחד עם זאת זכרו כי אדריכל טוב צריך להתאים את העיצוב לטעמו של הלקוח ולא להיפך, כך שאתם בעצם קובעים איך יראה ביתכם החדש. לכן יש לספק לאדריכל פרטים כמו כמה חדרים אתם מעדיפים, האם אתם מעדיפים חללים גדולים או קטנים, מידת העדפותיכם לגבי הגינה ועוד. בחירה אישית לא מתאימה לכל אחד. תיזהרו שלא להעתיק עיצוב שנראה נוח ומתאים בתנאים מסויימים אך לא יתאים בתנאים אחרים. תנאי השטח עליו נבנה הבית, הנוף הסובב אותו ואופי היישוב בו הוא שוכן עשויים לא להתאים למקום עליו אתם מעוניינים לבנות את ביתכם. קחו גם בחשבון שיש סיכוי לא קטן שבבוא הזמן תרצו למכור את הבית ועיצוב אינדיבידואלי מדי לא יתאים למרבית המתעניינים.
הכשרתם המקצועית ונסיונם של האדריכלים. פרט נוסף שצריכים לבדוק בבחירת אדריכלים הוא הכשרתם המקצועית וניסיונם. כדאי לבחור אדריכל שיש לו לפחות ארבע שנות ניסיון (על פי החוק, רק ניסיון של שלוש שנים מקנה זכאות לתכנון הבית ואחריות על הביצוע). ותק של האדריכל הוא דבר חשוב ביותר, ויש לוודא שלאדריכל שלכם יש ניסיון בפיקוח על מספר פרוייקטים באופן עצמאי, על מנת שידע להתמודד עם מצבים לא צפויים שקורים בשטח. יחד עם זאת, אדריכל שיש לו פחות שנות ותק מעמיתו לא אומר שהוא גם פחות טוב: האדריכלים הצעירים יחסית עשויים להיות מעורים יותר למגמות החדשניות בעולם העיצוב, פחות מקובעים ופתוחים יותר לקבל את טעמו של הלקוח. לא חייבים גם לרוץ למשרדים הגדולים: מרבית האדריכלים המתעסקים עם בנייה פרטית בארץ באים ממשרדים קטנים מאוד והזמן והיחס האישי שהם יקדישו לפרויקט שלכם עשוי להיות רב יותר מהאדריכלים במשרדים הגדולים.
יחס אישי וליווי צמוד לכל אורך התהליך. אכן, היחס האישי והליווי הצמוד הם מרכיב שיש לשים אליו לב בבחירת אדריכל. האדריכל אמור לעבוד איתכם בשיתוף פעולה על מנת להתאים את טעמכם ורצונותיכם האישיים לתכנון מקיף כיצד יראה ביתכם. לכן צריך לבחון את מידת האינטראקציה עם האדריכל ואת מידת זמינותו לעבודה. אין זה אומר שהאדריכל צריך להיות חברכם בחודשים הקרובים או שהוא אמור לפקח על כל לבנה שנבנית – לצורך זה יש קבלן ומנהל אתר בנייה, אך הוא אמור לספק “פיקוח עליון” על הפרוייקט (כמו תדרוך של הקבלן בכל שלבי הבנייה, פיקוח כללי ובחירת החומרים), ויחסי האמון שאתם מפתחים עמו ישפיעו על התכנון והעזרה שהוא אמור לספק. האדריכל אמור גם לסייע לכם בנושא הבירוקרטיה, לתת עצות בעניין זה ואף לייצג אתכם ואת הפרויקט בפני העירייה וועדת בניין ערים, שלרובנו אין מושג כיצד עושים זאת.
יש לדרוש מהאדריכל העתידי תוכנית עבודה מפורטת, הכוללת תוכנית להיתר בנייה של כל קומה ושל הגג והחצר, תוך התחשבות מקסימלית בתנאי השטח (נוף, טופוגרפיה, כיווני רוח ועוד) וכדאי שיכיל גם את העיצוב הפנימי של הבית (יחד עם מעצב פנים) על מנת לשלבו יחד עם תכנון מעטפת הבית. כמו כן יש לשים לב האם העבודה כוללת רק תכנון או גם פיקוח מעשי בשטח וכן האם הוא כולל בחירת החומרים לבניין , כולל המחירים שלהם.
המלצה אחרונה היא בעניין המחיר: אין מחיר אחיד בשוק וכל משרד אדריכלות קובע לעצמו את המחירים שלו, כשהמחירים הגבוהים יותר יבואו לרוב מהמשרדים היותר גדולים. מומלץ להשוות מחירים עם לפחות ארבעה משרדים, אולם יש לזכור שלא תמיד כדאי לקחת את המחיר הנמוך ביותר. אם התנאים שהוצגו כאן לבחירת אדריכל מתקיימים – עדיף לקחת את ההצעה שהיא יותר יקרה אך תבטיח לכם תכנון ועיצוב מוקפד הקולע לשביעות רצונכם ובמינימום סיכונים בהמשך.
פורסם ע”י הרצל ד.
מצאת שגיאה בעמוד זה? יש לכתוב תגובה בתחתית העמוד זה!