הכרמל – טבע ונופים במרחק נסיעה
“שִׁילְהֵי דְּקֵיטָא קָשְׁיָא מִקֵיטָא”
האמרה הפותחת את סדרת הכתבות כתובה בשפה הארמית ולקוחה מהתלמוד. בעברית משמעותה “סוף הקיץ קשה (חם) מן הקיץ”, ואם להתחשב במזג האוויר הפוקד את ארצנו לאחרונה אפשר להסיק שני דברים, הראשון הוא שממש עוד מעט אפשר יהיה לדבר על הקיץ בזמן עבר, הדבר השני הוא שאבותינו לגמרי ידעו על מה הם מדברים (במיוחד לאור העובדה שלהם לא היה מזגן להימלט אליו).
אז הקיץ עוד רגע מאחורינו, לאחר גל החום הנוכחי נוכל להרגיש התמתנות במזג האוויר והיציאה לטבע תהיה הרבה יותר מהנה. בינתיים, אפשר להסתגר בבית במזגן ולתכנן את הטיולים לשנה הקרובה.
נעים מאוד חברים, שמי צביקה קלין ואני מדריך טיולים בצביקה קלין – עם האדמה. לכבוד שנת תשפ”א (2020 – 2021) הבאה עלינו לטובה, החלטתי לצאת בשיתוף פעולה עם אתר “לייף סטייל מגזין” ולפרסם סדרת כתבות שיגרמו לכם לצאת השנה יותר לשטח. סדרת הכתבות תעסוק באזור מרהיב ביופיו והוא – הר הכרמל.
בין היתר אפרסם חומר רקע על ההר הירוק תמיד, המלצות למסלולים ואנקדוטות נחמדות הקשורות לכרמל.
יצאנו לדרך…
חלק ראשון: הכרמל
חלק שני: האתרים הקדושים על הר הכרמל
חלק שלישי: שלושה מסלולי טיולים חובה על הר הכרמל
הכרמל
לראשונה השם כרמל נזכר לנו בתנ”ך אבל לא כמקום אלא כתוצרת חקלאית ממנה יש להביא מנחת ביקורים, ככל הנראה מדובר בחיטה אשר אין צורך לבשלה בשביל לאוכלה. לאחר מכן נזכר הכרמל כמקום וככל הנראה השם ניתן בעקבות כרמים רבים שהיו באזור.
הכרמל הוא לא הר גבוהה ובפסגתו, הנמצאת בסמוך לכפר הדרוזי עוספייה, הוא מגיע לרום של 546 מטרים.
הצמחייה המאפיינת את הכרמל היא צמחיית חורש ים תיכונית. צמחייה מסוג זה היא סבוכה מאוד ומשלבת עצים, לצד שיחים גבוהים וקטנים, תחתם ישנם הרבה פרחים (בעונה) ועשבים ועל כל אלו מטפסים צמחים מטפסים. אם תרצו לראות איך הדבר הזה נראה בשטח פשוט בפעם הבאה שאתם נמצאים בכרמל הסתכלו מעט ימינה ושמאלה ממסלול הטיולים (שכן המסלול נוצר על ידינו, בני האדם, וכל הנראה לא כ”כ סבוך), אם תראו סביבכם אזור סבוך במיוחד – מדובר בתצורת צומח של חורש ים תיכוני.
ציר הרכס של הר הכרמל נמשך מכיוון דרום מזרח לצפון מערב ושם גם עובר הכביש המחבר בין חיפה לבין צומת אליקים ובהמשך לקיבוץ גלעד(כביש 672). מראש הרכס לכיוון מזרח ישנה ירידה עד לעמק יזרעאל וממערב לראש הרכס ישנה ירידה לכיוון מישור החוף. כיוון שהירידה לכיוון מזרח תלולה יותר מאשר לכיוון מערב, כך גם מסלולי הטיולים במזרח הכרמל יהיו מאתגרים יותר מאלו הנמצאים במערב, שם תוואי השטח מתון יחסית.
מבחינת הצומח בהר הכרמל העצים הבולטים הם עצי אלון מצוי ואלה ארץ ישראלית ובחניוני הקמפינג ניתן לראות גם עצי אורן רבים (שניטעו על ידי האדם). מלבד לאלו ניתן לראות גם עצי חרוב רבים, שיחי לוטם מרווני ולוטם שעיר, קידה שעירה, סירה קוצנית ושלל פרחים רבים לאורך כל השנה, אך בעיקר באביב ובסתיו.
רגע לפני שנמשיך…
מעוניינים לקבל המלצות על המקומות הכי שווים בארץ? כנסו לבלוג של צביקה קלין – עם האדמה וצאו איתו לשטח.
בעלי החיים בכרמל אף הם משגשגים ומעל כולם בולט חזיר הבר. בשנים האחרונות מתפרסמים מדי פעם בערוצי המדיה השונים תמונות וסרטונים של חזירי בר המסתובבים חופשי בחיפה ובעיר נשר. הסיבה לכך היא שכמותם בכרמל כל כך גדולה ובישובים שעל ההר ובקרבתו פחי הזבל משמשים מקור מזון נוסף לחזירי הבר שאוכלים כמעט הכל.
בנוסף לחזירי הבר, ניתן למנות מבין היונקים הגדולים גם שועלים, תנים וחתולי בר המוצאים את ביתם בעומק החורש ועל כן קשה מאוד להבחין בהם בעת שיטוט בטבע. עופות המאפיינים את אזור הכרמל הם השחרור והעורבני. את השחרור ניתן יהיה לראות מקפץ על הקרקע ומזיז עלים במקורו אחר חרקים, העורבני הניתן לזיהוי על ידי הצווחה שלו יעדיף “להתעסק” עם העלים אשר על הקרקע במטרה להחביא בלוטים.
בכתבה זו סקרנו את חיי הטבע בכרמל והבנו מעט את צורתו של הר זה. בכתבה הבאה נבין אילו אתרים קדושים נמצאים על הר הכרמל. כן, כן, קראתם נכון. גם על הר הכרמל ישנם אתרים קדושים.
פורסם ע”י צביקה קלין, מדריך טיולים ומורה דרך
מומלץ לקרוא את 3 החלקים “על הכרמל – טבע ונופים במרחק נסיעה”
חלק ראשון: הכרמל
חלק שני: האתרים הקדושים על הר הכרמל
חלק שלישי: שלושה מסלולי טיולים חובה על הר הכרמל
מצאת שגיאה בעמוד זה? יש לכתוב תגובה בתחתית העמוד זה!