מטרדי רעש במרחבים עירוניים
רעשים במרחב העירוני משפיעים לרעה על מספר גדול של תושבים ומהווים מטרד סביבתי רציני. הרעשים עלולים להשפיע על האוכלוסייה מבחינה פסיכולוגית ופיזיולוגית, לפגום בפעילויות השוטפות של התושבים ולהעלות את מפלסי הדיכאון, החדרה, המתח, הלחץ, הזעם והאגרסיה. שכן, מטרדי הרעש מחבלים בפעילויות בסיסיות, שגרתיות ונחוצות, כגון: למידה, מנוחה, שינה ותקשורת בינאישית ומובילים לאובדן ריכוז, לכאבי ראש, לחוסר-סבלנות ולחוסר-פרודוקטיביות.
מדוע יש רעש במרחבים עירוניים?
תכנון עירוני לקוי או בחירה מודעת באסטרטגיה של בנייה רוויה עלולים לשמש כר פורה למטרדי רעש בשכונות מגורים ולאמלל את חיי התושבים. ככל שהאזור צפוף וסגור, כך מטרדי הרעש נוטים להחמיר. הגורמים המרכזיים למטרדי הרעש בשכונות הללו הם: מוזיקה רועשת, מפגשים משפחתיים\חברתיים בדירות-גן ובמרפסות, שיפוצים ובנייה, מדחסי מיזוג אוויר חיצוניים, מסיבות קיץ בבריכה השכונתית והופעות מוזיקליות בפארק העירוני. משנה ולשנה, מטרדי הרעש הולכים וגוברים ומגיעים לשיאם בערבים, בלילות ובסופי השבוע של חודשי הקיץ בהם חלונות הבתים, לרוב, פתוחים והתושבים יכולים לשהות בחוץ לזמן ממושך. במהלך משבר הקורונה, המטרד הזה הוכפל בגלל שתושבים רבים נאלצו והתרגלו להישאר בבתים. לבין יתר מפגעי הרעש בשכונות מגורים של בנייה רוויה, אפשר למנות:
1) צעדים או גרירת רהיטים מהדירה שמעל
2) צעקות וצרחות של שכנים
3) רדיו, טלוויזיה או מוזיקה רועשת
4) מפגשים משפחתיים וחברתיים בדירות גן או מרפסות
5) נביחות כלבים
6) חנויות ומסחר למרגלות הבניין
7) רעשים מהרחוב
8) רחשים מהמסדרון
איך להתמודד עם רעש במרחבים עירוניים?
ברמה האישית, כדי להתמודד עם התופעה הזו כדאי להשתמש בעזרי הגנה שמיעתיים אל מול הרעש. לדוגמה, אטמי אזנים ומגני אזנים. אטמי ומגני האזנים מפחיתים (אך לא מעלימים) את עוצמת הרעש ומונעים טינטון והיפראקוזיס. במקביל, רצוי להוריד אפליקציה אשר יודעת למדוד את רמת הדציבלים ולדווח למוקד העירוני. הן לצורך תיעוד והן לצורך טיפול. ברמת התכנון העירוני, יש למפות את אזורי הרעש המרכזיים ולחתור למזער את השפעתם השלילית ככל האפשר. אדריכלים ומתכנני ערים צריכים לבחור אזורים מתוחמים המתאימים לבנייה, להשתמש בחומרים איכותיים וסופגי-רעש, לבנות קירות מעובים ולמקם את המרפסות החיצוניות הרחק ממוקדי הרעש. בנוסף, אפשר להקיף את השכונות בצמחיה, חורש או תלוליות אדמה שישמשו כמחסום טבעי לרעש או לבנות חומות עץ, מתכת או בטון שיחצצו בין בנייני המגורים לבין מקורות הרעש.
פורסם ע”י ד”ר ברק בר-זוהר
מצאת שגיאה בעמוד זה? יש לכתוב תגובה בתחתית העמוד זה!