מתכונים לפי עדות

מתכונים לפי עדותעדות רבות יש בישראל, לכל עדה מתכונים ומאכלים ייחודיים לה ולמקום ממנו הגיעו האנשים מאותה עדה, כך לדוגמה אוכלוסיה שהגיעה מאזורים עניים יותר תכין מתכונים דלים יותר במרכיביהם מעדה שהגיעה מאזור יותר עשיר ופורה, גם האזור הגיאוגרפי משפיע לדוגמה עדות שהגיעו מהמדבר או מאזורים קרירים יותר בגלובוס.

כך בסופו של דבר תמצאו שלל מתכונים המוכנים בעזרת בצקים, בשרים, מרקים ועוד רבים טובים ואחרים, הגיוון ושלל המאכלים המיוחדים מסמלים את הישראליות בצורה הטובה ביותר ומראים לכולם כמה השוני היה פה בעבר בין העדות עדיין קיים אך במטבח ולא מחוצה לו.נסו פעם לחשוב על ההבדל בין העדה המזרחית לעדה האשכנזית, בעיר במטבח והבינו מהיכן מגיעים ההבדלים במצרכים ובמתכונים בסופו של עניין.

ההבדלים בין העדות מבחינת מתכונים ייחודיים

לכל עדה כאמור מתכונים ייחודיים רק לה, כך לדוגמה תמצאו הבדל בין העדה העיראקית לעדה התימנית ובין העדה הפרסית לעדה המרוקאית ושאר העדות בישראל, בנוסף תמצאו הבדל במאכלים בין מגזרי דת שונים כמו המגזר הערבי, המגזר הדרוזי, המגזר הצ'רקסי והיהודי שלכל אחד מהם מתכונים ייחודיים רק לו. למרות שבשנים האחרונות הופצו מאכלים רבים בין העדות והתפשטו בתוך העדות אך עדיין ניתן לראות מתכונים ייחודיים לכל עדה ולכל מגזר בישראל.

קחו לדוגמא את ההבדל בין מתכונים תימניים לאשכנזים. במתכונים התימניים תוכלו לראות בעיר בצק , כל המאכלים התימניים מבוססים על בצק וחריף, דבר המראה על דלות במצרכים ועוני רב שהיה בתימן בקרב היהודים, כך התפתחו מאכלים שהם דלים בחומרים ומכאן ניתן להסיק זאת. מנגד תמצאו מתכונים אשכנזים עשירים ומלאים בבשר, בלחמים, באטריות ושאר המצרכים היקרים יותר, מכאן ניתן להבין כי עדות אירופה היו עשירים יותר ובעלי מעמד גבוה יותר לעומת התימנים בתימן ומכאן גם האוכל עשיר יותר ומזין יותר.

הבדלי מתכונים בין המגזרים

נקח לדוגמא את המגזר הערבי לעומת היהודי, במגזר הערבי תראו מתכונים פחות טובים ופחות הכנת אוכל בעקבות המנטאליות ולעומתם היהודים שמכינים ללא הפסקה מאכלים, גם הכשרות נכנסת לעניין וניתן לראות אותה בין כל עדה ועדה.
כמו כן גם בחגים אפשר לראות שיש מתכונים לחגים שונים בצורה משמעותית בין עדה לעדה, כאשר לדוגמא בעדה המרוקאית לא תמצאו ברשימת מתכונים לחגים של פסח את הגפילטע פיש המפורסם בעדות אשכנז.

מאת: אביבה כ.